Selecteer een pagina

Nee hoor, dat is ècht een misverstand. Lenigheid is oorspronkelijk niet eens een doel van yoga.

Wat wèl van belang is, is dat je bij de yoga-houdingen (‘asana’s’) tot de rekgrens gaat. En die grens ligt bij iedereen anders; een Indiër is leniger dan de gemiddelde Nederlander, en over het algemeen zijn vrouwen soepeler dan mannen. Maar dat maakt niet uit; als je maar steeds tot die rekgrens gaat.

Wat rekken we dan eigenlijk?

Bij de asana’s brengen we de spieren op rek. Maar niet alleen de spieren. Belangrijker is dat we de fascie’s op rek brengen.

Fascie’s, wat zijn dat?

Splierfascie

Spierfascie‘s houden de spieren op hun plek

De lichaamsfascie is een dun onderhuids bindweefselvlies wat het hele lichaam omvat. Er zijn ook orgaanfascie’s, zij beschermen een orgaan, en spierfascie’s die de spieren bij elkaar houden. Zo’n fascie (uitgesproken als ‘fassie’) is een vlies dat bestaat uit een weefsel van vele minuscuul dunne draden. En alle fascie’s worden ook weer verbonden door zulke draden die door het hele lichaam lopen. Het is dus één uitgestrekt ‘web’ van draden dat van je kruin tot je voeten loopt. En, zoals bij een spinneweb; als je één draad onder spanning zet, heeft dat invloed op het hele web.

Een fascie kan soepel of juist strak en stug zijn. Dit heeft direct invloed op het weefsel onder die fascie; een spier kan ontspannen of verkrampen, de bloedvaten kunnen verwijden of samentrekken. Er zijn diverse behandelmethoden die hier op inspelen, zoals osteopathie, bindweefselmassage, Bowentherapie en Medical Taping. Door rek op een fascie uit te oefenen hebben we invloed op spieren en organen. Als een fascie enige tijd op rek gehouden wordt, maakt het lichaam hyaluronzuur aan. Hyaluronzuur zorgt er voor dat het bindweefsel van de fascie meer vocht opneemt, waardoor het soepeler wordt.

Bij Yoga brengen we voortdurend fascie’s op rek. Dat komt omdat bij Yoga vooral totaalbewegingen worden uitgevoerd, en deze worden bovendien enige tijd aangehouden. Veel mensen voelen zich na Yoga ‘rustig èn energiek’. Dat effect wordt behaald door de fascie’s in de asana’s op rek te brengen.

Dus terug bij de beginvraag; moet je lenig zijn om aan yoga te kunnen doen?

Nee, als je maar bereid bent om de bewegingen tot de rekgrens te brengen. En daarmee is yoga voor iedereen en elke lichaamsbouw geschikt!

Heb je een vraag over yoga? Dan kun je gerust contact opnemen.